Rapport van Robert Boerman
Deze graancirkel nabij Simonshaven is gemeld door John van Grevenbroek die de graancirkel in een plaatselijke krant zag staan, waarvoor onze dank. Bert Janssen, Janet Ossebaard en ondergetekende zijn voor onderzoek afgereisd naar Zuid Holland.
Eenmaal ter plekke aangekomen zagen we een graancirkel welke veel leek op de graancirkels welke enkele jaren geleden in Engeland opdoken. De graancirkel is ontdekt door de eigenaar van het veld in de vroege morgen van zaterdag 15-06-2002. De dag ervoor, zo verklaarde de eigenaar, was er niets te zien in het veld en de volgende dag lag de formatie in zijn veld, pal onder een hoogspanningsleiding. Ook vertelde de eigenaar dat hij tijdens het betreden van de formatie een rode gloed over het platliggende graan zag. Hij had hier geen verklaring voor.
Nader onderzoek leverde enkele zogenaamde 'blown nodes' (geexplodeerde groeiknopen) en andere afwijkingen op. Ook zijn er een aantal afgesneden stengels gevonden.
Verder heeft Bert Janssen een geometrische analyse van deze graancirkel gemaakt.
UPDATE 23-07-2002: door Janet Ossebaard
Deze formatie in tarwe bezochten wij (Janet Ossebaard, Bert Janssen en Robert Boerman) op ??? juni. Hij werd gevormd in de nacht van vrijdag ?? op zaterdag ?? juni en op zaterdagochtend ontdekt door de boer, die ons vertelde dat het hem opviel "dat er een rode gloed over de formatie hing".
Om met Herman Hegge’s woorden te spreken, het was een on-Nederlandse formatie: een prachtige zesvoudige bloem, van Engelse schoonheid. Gelegen onder de hoogspanningsdraden in een prachtig veld jonge tarwe. De 'lay' van de formatie was mooi, ondanks het feit dat wij het pas na een week aanschouwden. In het centrum van de bloem troffen we een echte 'Engelse swirl' aan, evenals op twee andere plekken in één van de bloembladen. Opvallend detail was de aanwezigheid van rechtopstaande stengels in de platgelegde delen. Deze waren duidelijk niet geraakt toen de rest van de planten neergingen. (Dit in tegenstelling tot de stengels die zich door fototropisme oprichtten naar het licht, zie foto's). Op een enkele rechtopstaande plant vonden we een dode vlieg (zie het artikel over de vondst van dode vliegen in graancirkels van Janet Ossebaard).
De vlieg was niet de enige aandachtstrekker in deze formatie. We ontdekten talloze afgesneden stengels; zij waren op verschillende hoogte boven de grond afgesneden
waardoor we de indruk kregen dat ze één voor één waren afgesneden. De afgesneden delen lagen verspreid op de grond. Zeer opmerkelijk waren de afgesneden stengels in rechtopstaande delen van de formatie. Op sommige plekken, zowel binnen alsook net buiten de formatie troffen we kale plekjes in het rechtopstaande graan aan. Dit bleek het resultaat van hetzelfde 'snijwerk'. Op de uiteinden van de afgesneden stompjes (die nog vastzaten met hun wortels in de grond) vonden we een oranje-rode materie. In sommige gevallen was dit volledig opgedroogd, in andere gevallen nog nat en kleverig. Kan deze stof een verklaring geven voor de rode gloed die de boer over de formatie zag?
We hebben monsters van de stof genomen en voor laboratorium onderzoek opgestuurd.
Op een andere plek in de formatie ontdekten we gras dat samen met de tarwe was neergegaan. Dit gras vertoonde een extreme knoopverlenging en duidelijke sporen van verdraaing en vervorming (zie foto's). Hoeken van 90 graden waren hier gemakkelijk vindbaar. Op dezelfde plek ontdekten we afgerukte tarwebladen, die de identieke sporen vertoonden als de afgerukte maïsbladen van Didam. Een extra aanwijzing dat het maïsspoor tot hetzelfde fenomeen gerekend dient te worden! (Zie foto's).
Onder één van de swirls troffen we (in een kleine open holte) een groen, plantachtig object aan (zie foto), dat we voor laboratoriumonderzoek hebben opgestuurd.
Tevens vonden we enkele 'blown nodes'.
Ook vonden we het opmerkelijk dat er veel kluiten zand te vinden waren onder het patgerukte graan, die geen sporen vertoonden van ingerukte planten. De planten waren eroverheen platgelegd zonder zich in het zand te drukken!
Er werden meerdere door wichelroeden meetbare lijnen gevonden.
(PS: De foto's van deze update worden zo spoedig mogelijk bijgevoegd.)
Klik op foto's om te vergroten
Klik op foto's om te vergroten
Klik op foto's om te vergroten
- Diameter cirkel 1: 20.00 meter
- Diameter cirkel 2: 19.40 meter
- Diameter cirkel 3: 20.40 meter
- Diameter cirkel 4: 19.50 meter
- Diameter cirkel 5: 19.30 meter
- Diameter cirkel 6: 20.40 meter
- Totale diameter: 37.50 / 38.10 meter