Rapport van Robert Boerman
LET OP: Het is niet toegestaan het veld te betreden zonder toestemming van de eigenaar.
Deze formatie in tarwe werd gemeld door Jorrit de Jong die hem zag toen hij over de A76 nabij Heerlen reed.
Op woensdag 10 juli zijn vanuit de Stichting PTAH enkele leden afgereisd naar het zuiden des lands voor nader onderzoek. Het weer was slecht, maar desondanks toch enkele opmerkelijke zaken ontdekt.
Eenmaal bij het veld aangekomen zagen we al gauw dat er enkele plekken in het staande graan buiten de formatie waar geen graan meer stond. Het graan was op die plekken volledig afgesneden en de afgesneden delen lagen ernaast (zie kleine foto’s). Van veel van die delen leek het alsof die verbrand waren tijdens het afsnijden. Het graan in de formatie lag zo plat als een dubbeltje tegen de grond.
Ook in de formatie zelf waren afgesneden stengels gevonden, maar ook een fors aantal stengels waarvan de knopen waren verlengd. Een bijzonder detail - zo vertelde de eigenaar - was wel dat woensdagavond 03-07-2002 rond 22.00 uur een boer het veld nog heeft bekeken, maar geen graancirkel heeft gezien. Om 23.00 uur diezelfde avond werd de formtie ontdekt. Deze is dus binnen 1 uur ontstaan.
UPDATE 23-07-2002: door Janet Ossebaard
Wederom viel Ubachsberg dit jaar 'in de prijzen'! In hetzelfde veld als twee jaar geleden werd ook in 2002 weer een prachtige formatie gevormd, dit keer bestaande uit een grote centrale cirkel, enkele gedeeltelijke cirkelbogen en twee losse kleine cirkels met de nodige details (zie diagram).
De formatie is prachtig zichtbaar vanaf de A79 die beduidend hoger ligt dan het veld, waardoor de formatie zeer fotogeniek is. In de formatie troffen we (Janet Ossebaard en Bert Janssen) op maandag ?? juni een prachtige 'lay' aan. Op enkele plaatsen was het graan in verschillende lagen door elkaar heen gevlochten. Op andere plekken lag het vlak langs de rand van het staande graan naar binnen toe uitgewaaierd (zie foto). We troffen afgesneden stengels aan, evenals 'blown nodes' en gebogen knopen (90 graden).
Interessant gegeven is het feit dat dit veld wederom op nagenoeg dezelfde plek is 'getroffen' als twee jaar geleden (03-06-2000). Als we kijken naar de foto's van beide jaren herkennen we direct de positie. Deze plek was vorig jaar, toen het land nog braak lag, opmerkelijk donkerder en vochtiger dan de rest van het veld. (Zie foto's).
Ook vonden we het opmerkelijk dat er veel kluiten zand te vinden waren onder het patgerukte graan, die geen sporen vertoonden van ingerukte planten. De planten waren eroverheen platgelegd zonder zich in het zand te drukken!
Opmerkelijkheid: toen we op de A79 reden en de formatie rechts van ons beneden in het veld zagen liggen, zijn we gestopt op de vluchtstrook om snel wat foto's te nemen. Terwijl Bert foto's nam, keek ik naar de twee mensen die op dat moment in de formatie waren. Terwijl één van hen zich omdraaide met zijn gezicht naar ons toe verscheen er plotseling een groot, zeer fel, oranje licht ter hoogte van zijn gezicht. Het bleef daar slechts een fractie van een seconde hangen, maar was door de grote en felheid onnmiskenbaar aanwezig. Ik dacht nog dat hij wellicht een foto met flitslicht nam, maar twijfelde aan het bestaan van oranje flitslicht. Later, toen we hen ontmoetten in het veld, bleek dat hun eenvoudige fototoestel geen flitsmogelijkheid had. Geen van beiden had het licht waargenomen...
Images copyright Frank laumen 2002