Nieuws: Greenpeace maakt maiscirkels in gentechveld

Abbotsford, Canada — Actievoerders van Greenpeace hebben 8 augustus een vraagteken van 60 meter gemaakt in een maisveld nabij Vancouver, Canada. Het veld staat vol met de genetisch gemanipuleerde mais NK603 van Monsanto.


Actievoerders van Greenpeace hebben in een genetisch gemanipuleerd
maisveld in de buurt van Vancouver, Canada een maiscirkel gemaakt
met een vraagteken. Dat er risico's zitten aan gentech-voedsel is zeker,
maar welke precies is nog niet duidelijk.

Greenpeace roept op tot wereldwijde verplichting dat op het etiket wordt vermeld dat het gentechvoedsel betreft. Momenteel hebben 40 landen zo'n verplichte etikettering voor gentechvoedsel. In Canada en de Verenigde Staten hebben consumenten nog steeds niet het recht te weten of hun voedsel genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevat.

Onzekerheid over gezondheidsrisico's
'Mensen hebben het recht te weten wat er in hun voedsel zit, zeker als zoveel genetisch gemanipuleerde producten worden geassocieerd met gezondheidsrisico’s', zegt Josh Brandon van Greenpeace Canada.

Kortgeleden kwam deze maissoort nog in een negatief daglicht te staan nadat uit onafhankelijke analyse van de onderzoeks- gegevens van Monsanto bleek dat de afwijkingen die in de proef bij ratten zijn gevonden bepaald niet 'insignificant' zijn, zoals Monsanto beweert.

Nadat proefratten 90 dagen deze genetisch gemanipuleerde mais te eten kregen, zijn wel zestig afwijkingen aangetroffen in lever, nieren, hart en hersenen van de ratten en ook hun gewicht week af.

De ratten zijn vergeleken met dieren die gewone mais te eten kregen. Dat wijst op een zekere mate van giftigheid van NK 603, maar omdat fabrikant Monsanto de afwijkingen afdeed als insignificant, is de maïs in 2004 zonder problemen of extra test toegelaten in Europa voor veevoer en voor menselijke consumptie. De mais is resistent gemaakt tegen 'Round Up', het bestrijdingsmiddel van hetzelfde concern.

'Gentech-gewassen verspreiden zich onbeheersbaar door het milieu en de voedselketen. Greenpeace heeft dit maisveld van een vraagteken voorzien om mensen te helpen herinneren dat gentech bestaat en gestopt moet worden', zegt Brandon.

Bron: Greenpeace.nl, 09-08-2007