Poleshots
Dit artikel is tot stand gekomen nadat de afgelopen jaren veel mensen zich met regelmaat verbaasd hebben over de pole die ik in de loop van mijn onderzoek ontwikkeld heb. Het was vooral de eenvoud die men verraste. Dat een simpele vishengel op eenvoudige wijze is om te toveren tot een instrument waarmee je op ongeveer 7 meter hoogte de mooiste overzichtsfoto's van graancirkels kunt maken. De vele positieve reacties die ik heb ontvangen en aanwijzingen die ik diverse personen al heb gegeven tot de bouw van hun eigen pole, heeft mij doen besluiten deze informatie te publiceren om zodoende meer mensen in de gelegenheid te stellen om voor weinig geld en middelen een goede pole te bouwen waarmee prachtige overzichtsfoto's mee te maken zijn, er vanuit gaande dat men beschikt over een camera met timer...
De meeste mensen kennen ze wel: de zogenaamde poleshots van graancirkels. Overzichtsfoto’s genomen vanaf een hoge paal (pole). Vanaf het moment dat ik graancirkels ben gaan onderzoeken en fotograferen, stond voor mij een ding vast: ik wilde ook een pole, maar ja, hoe kom je aan een pole? Je kunt zelf wel wat in elkaar knutselen, maar het moet ook nog werken, hanteerbaar zijn, makkelijk te vervoeren en weinig ruimte in nemen. Dit waren de eisen waaraan een pole moest voldoen volgens mij. Ik heb in het verleden namelijk collega onderzoeker Bert Janssen met zijn ijzeren Pole al eens aan de slag gezien, maar dat was niks voor mij. Te zwaar, onhandig om mee te nemen en veel ruimte in beslag nemen. Nee, dat moest anders kunnen. Beter, makkelijker en lichter. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een telescoop vishengel. Dergelijke hengels zijn licht, in elkaar te schuiven en makkelijk mee te nemen.
Bert Janssen in actie met zijn pole.
Halverwege 2001 heb ik een prototype pole gemaakt van een oude telescoop vishengel waarvan de topdelen zijn verwijderd. Vervolgens heb ik een stukje bezemsteel op maat gemaakt zodat dit in het bovenste deel van de hengel gedrukt kan worden en van 3 mm dik aluminium plaatwerk een steun gemaakt waarop de digitale camera bevestigd kon worden. Ik heb dit prototype twee jaar gebruikt en kwam tot de conclusie dat de pole soms te kort was en wat steviger mocht zijn. Een ander nadeel was dat de aluminium camerabevestiging vast op de pole was geschroefd en de hengel dus niet geheel inschuifbaar was zoals ik wilde.
Voor een pole is van elk onderdeel 1 exemplaar nodig, behalve van 'C'. Daar dient men er twee van aan te schaffen die we later nodig hebben voor de camerabevestiging. Monteer 'B' en 'C' en zorg er voor dat de draad van 'E' overeenkomt met de draad van 'C'. Vervolgens neemt men een stukje van bijvoorbeeld een bezemsteel of ander rondhout om dat op maat te maken zodat het de diameter overeenkomt met de diameter van de hengel. Boor een gat zo dik als bout 'E' in het centrum van het stukje hout.
Monteer vervolgens de delen als op onderstaande foto. Zorg er wel voor dat het rondhout en de ijzeren carrosserieplaten 'D' dezelfde diameter hebben als de hengel waarin het gedeelte gemonteerd dient te worden.
Bovenste gedeelte van de pole na montage.
Als deze constructie eenmaal in het bovenste deel van de pole vast geschoven (geklemd) is, kan de camerabevestiging gemaakt worden. Hiervoor heb ik een stukje aluminium plaatmateriaal gebruikt van ongeveer 3 a 4 mm dik dat ik de vorm van een ‘afgekorte T’ gezaagd heb. De 'T' is in een hoek van ongeveer 15 graden gebogen. In het korte gedeelte is een gat geboord en deel 'A 'gemonteerd met deel 'C' waar men er twee van heeft aangeschaft. Voor het gemak zijn de gladde boven- en onderkant van deel 'C' afgezaagd om zo de zeskant over te houden. Tevens is er een gat geboord waar de schroef doorheen kan om de camera op de steun te bevestigen. Deze schroef is vastgezet met een stukje pakkingspapier, maar een stevig stukje papier zou mogelijk ook voldoen om de schroef op zijn plaats te houden.
De afneembare camerabevestigingsteun.
Als men eenmaal de camerasteun op de pole geklikt heeft, is het resultaat op de volgende foto te zien:
Het eindresultaat van een middagje knutselen. Totale kosten: ± 30 euro.
Foto's genomen? Schroef de camera los, klik de steun van de pole los, steek de losse delen van de pole (hengel) in elkaar, doppen er op en klaar is Kees. Gemak dient de mens.
|