Graancirkels: 'Tekens' van boven of kunstvormen van de mens ?
Enkele persoonlijke speculaties over een fractalthema - Jacques F. Vallée (2002)
De sleutel voor het onderzoek naar anomalieën ligt vaak eerder in het stellen van de juiste vragen dan in gepieker over een lange lijst veronderstelde antwoorden en strijdlustig gebekvecht over hypotheses. De graancirkels die de laatste tientallen jaren de Engelse velden hebben opgesierd zijn daar een goed voorbeeld van. Veel goedbedoelende “paranormale” onderzoekers en New Age liefhebbers hebben onmiddellijk geponeerd dat de cirkels door buitenaardsen gemaakt moeten zijn, terwijl de algemene opinie van journalisten en academici neigde ze als het product van grappenmakers te verklaren. Inderdaad werden twee gepensioneerde heren door de wereldpers beschreven als de openlijke makers van vele cirkels. Door de jaren heen ontmoetten en interviewden enkele geïnteresseerde onderzoekers – zoals deze schrijver – zichzelf benoemde “kunstenaars” die, als een nieuw soort tentoonstelling waarbij het landschap wordt gebruikt als een stuk schilderslinnen, een aantal complexe graancirkels hadden geproduceerd, met als doel het algemene bewustzijn te shockeren en reacties te stimuleren. Het spreekt voor zich dat tenminste enkele formaties – inclusief enkele opmerkelijk ingewikkelde cirkels – van hun hand zijn.
Om informatie over deze thema’s te zoeken stelde men een protocol op voor het verzamelen van plantenmonsters en de verzending naar een aantal laboratoria voor microscopisch onderzoek. De resultaten die op bijeenkomsten van de Society for Scientific Exploration en andere evenementen zijn besproken, waren blijkbaar nooit interessant genoeg voor de media (of sterker nog, de heersende ufologische stroming), wellicht omdat ze in tegenspraak zijn met het sensationele karakter van andere hypotheses.
Deze studies wijzen naar de graancirkelformaties als het resultaat van geavanceerde elektronische oorlogsexperimenten door defensiebedrijven. Het antwoord op vraag (1) levert de eerste aanwijzing op: Als men door het tekenen van een patroon in een korenveld een stralenbundel probeert te ijken, kan dat binnen de diameter van één stengel met betrekking tot honderden meters, precisie-informatie opleveren, een ideale testsituatie. Het antwoord op vraag (2) reduceert het type energie dat verantwoordelijk kan zijn, omdat de hoeveelheid hittestraling die zich in een graanknoop of graanstengel moet koppelen om het watergehalte te laten verdampen een bekende kwantiteit is, zoals laboratoriaproeven in Frankrijk en de Verenigde Staten spoedig vaststelden. Het antwoord op vraag (3) wijst op de waarschijnlijke opstellers van de proeven.
Het is verleidelijk de conclusie te trekken dat er een of ander soort ruimtewapen wordt ontwikkeld. Ik aarzel deze conclusie te trekken vanwege de hoge kosten ervan. Zelfs als satellieten het ultieme platvorm voor een dergelijk wapen vertegenwoordigen, en ik vind dat niet voor de hand liggend, kunnen de ijkingproeven veel goedkoper vanuit een conventioneel vliegtuig worden gedaan. In gevallen waarin de ooggetuigen op de grond formaties hebben zien ontstaan, hebben zij die omschreven als een roodachtige gloed op bodemniveau, waarbij de vegetatie in enkele minuten werd gebogen. Dit zou consistent zijn met een stralenbundel die vanuit een zwevend luchtschip op het veld is gericht, en een figuur tekent die erg veel gelijkenis vertoont met de wijze waarop een elektronstraal een digitale voorstelling op een computerscherm “tekent”. Uit gesprekken die ik met betrokken onderzoekers heb gehad, zou het onwaarschijnlijk zijn dat de stralenbundel een eenvoudige infrarode stralenbundel is. In plaats daarvan kan er een combinatie van laser- en microgolfverzenders in het spel zijn, of een vorm van maser. Wellicht zijn de in toenemende mate geavanceerde proeven juist bedoeld om optimale combinaties te ontdekken.
Waarom zou men een dergelijke stralenbundel willen ontwikkelen? Een voor de hand liggende opzet zou zijn de vernietiging van inkomende projectielen (of simpelweg het verstoren van hun elektronica), er zijn al verscheidene projecten voor de productie van dit soort wapens in ontwikkeling, vooral bij Boeing en andere defensiebedrijven. Maar het is wellicht niet juist aan te nemen dat de stralenbundel op zich een wapen is; hij kan gewoon gebruikt worden om een veel grotere hoeveelheid energie (ingesloten plasma, of de vuurbal uit een nucleaire explosie, bijvoorbeeld) naar zijn ultieme bestemming te sturen. De soort dreiging die er in onze hedendaagse wereld is omvat doelen die men niet wil opblazen, maar veeleer wil doen samensmelten in een vuurbal. Dat doel kan een biologisch laboratorium zijn, of een chemische fabriek, waar verspreiding van ziekteverwekkende stoffen onwenselijk is. Is dat wat de onschuldige patronen in de Engelse velden ons eigenlijk vertellen op voorbereid te zijn? Zo ja, dan is hun boodschap wellicht veel onheilspellender dan welke gunstige of ongunstig communicatie van ET’s dan ook.
|